ΦΥΛΑΞΗ ή ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

Σε μια καθημερινότητα τραυματισμένη με απόντες τους φοιτητές και τους καθηγητές από τους χώρους ζωντανής διδασκαλίας και συνεύρεσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα νομοσχέδιο όπου προβλέπεται αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Διαβάζω τις πληροφορίες και ανατριχιάζω αφού λένε ότι τα μέλη της ομάδας του ειδικού σώματος προστασίας θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ και θα έχουν έδρα εντός του πανεπιστημίου. Ακόμη, το ειδικό αστυνομικό σώμα θα ασχολείται και με την αντιγραφή στις εξετάσεις: «Θα υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ, το οποίο θα τηρείται. Μάλιστα, θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τα περιστατικά βίας, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως π.χ. η αντιγραφή στις εξετάσεις. Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και τη διαγραφή από τη σχολή.» (https://www.kathimerini.gr/…/olo-to-schedio-gia-ti…/)

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν ανατρέπεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων; Άραγε, πόσο μπορεί να επηρεάσει η παρουσία αστυνομικών την ακαδημαϊκή ελευθερία; Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ τη Φιλοσοφική με ενστόλους.

Υπάρχουν περιοχές όπως η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (είμαι βέβαιος ότι θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας) που μπορεί να φωτιστεί επαρκώς και να φυλαχθεί αποτελεσματικότερα με προσωπικό που θα αναφέρεται απευθείας στην ηγεσία του πανεπιστημίου.

Αν οι υπεύθυνοι θαυμάζουν τα ξένα πανεπιστήμια ας προκηρύξουν θέσεις ΔΕΠ για να καλυφθούν τα κενά, ας τα μιμηθούν στις υποδομές, στον εξοπλισμό, στην καθαριότητα, στην υποστήριξη της έρευνας, στην υποστήριξη των φοιτητών που είναι στα όρια της ένδειας. Όσοι εργάζονται στα πανεπιστήμια γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από την πολιτεία.

Η αστυνομία πού χωράει; Και, άραγε θα αντιμετωπίζει την υποτιθέμενη εγκληματικότητα και τη βία ή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, που ξεφεύγουν από την πρόληψη και την καταστολή τους εγκλήματος; Κακά τα ψέμματα η εικόνα της αστυνομίας είναι αμαυρωμένη στη συνείδηση πολλών, δεν υπάρχει η αίσθηση εμπιστοσύνης και κυριαρχεί ο φόβος καταχρήσεως της εξουσίας που θα έχουν οι αστυνομικοί.

To νομικό πλαίσιο για την ανομία είναι γνωστό και πρόσφατο: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.» (άρθρο 64 Α.Ε.Ι. – ακαδημαϊκές ελευθερίες – αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ν. 4623, 2019). Προς τι λοιπόν αυτή η καινοτομία; Θεωρώ ότι η παρουσία της αστυνομίας στην ακαδημαϊκή κοινότητα περισσότερα προβλήματα, συγκρούσεις και ταραχή θα προκαλέσει παρά θα λύσει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: εναλλακτική λύση δεν υπάρχει στον ορίζοντα παρά η θεσμοθέτηση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας που να υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο υπουργό;

Robert Longo, Untitled (Ferguson Police, August 13, 2014), 2014.

Σχολιάστε