ΚΗΡΥΓΜΑ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Αναμφίβολα, ένας επίσκοπος διαμορφώνει δημόσια γνώμη και ο Αμβρόσιος Λενής, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, όταν λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι δημιουργήματα του θεού, ευθέως τους κατατάσσει στην πλευρά του διαβόλου. Σε κάτι κακό που πρέπει να εξαφανιστεί. Και ο ίδιος θα το εξαφάνιζε εάν κρατούσε όπλο.

Διαβάζουμε απίστευτα πράγματα, λες και πραγματικά κάποιος να θέτει σε δοκιμασία, μέρες που είναι, όση πίστη έχει απομείνει σε αυτόν τον τόπο. Από την άλλη ας διακρίνουμε τα πράγματα με ψυχραιμία.

Όλα αυτά που μαθαίνουμε από την πρόσφατη δίκη του Αμβρόσιου Λενή (15 Μαρτίου), όπου αθωώθηκε, και τις δηλώσεις του όχι μόνο δεν συνιστούν μια θεολογία της αγάπης αλλά ο κυνισμός του μητροπολίτη, η αμετροέπεια και η αμετανοησία του συγκροτούν μια «θεολογία» του φασισμού, ένα σκοτεινό σύστημα ιδεών που συντηρούν τον φόβο και την ενοχή και δικαιώνουν τη χρήση βίας. Και ο ίδιος, διαβάζουμε, αν του το επέτρεπε ο νόμος θα είχε εξαφανίσει τους ομοφυλόφιλους με το όπλο του: «Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε». Βέβαια δεν ξεκαθαρίζει ποιους: θα σκότωνε τους πιστούς ή τους εκτός; Τώρα που δεν χρησιμοποιεί το όπλο ήδη τους έχει σκοτώσει στη συνείδησή του.

Όλα αυτά είναι λόγια σατανικά δηλαδή μισάνθρωπα, που υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις δυνάμεις του κακού, που δικαιώνουν τον φασισμό και οπλίζουν με επιχείρημα εκείνους που θεωρούν εαυτούς αμόλυντους κι αγνούς να θέλουν να καθαρίσουν την κοινωνία από τη δήθεν μόλυνση.

Λόγια μισαλλοδοξίας και αμάθειας που αδιαφορούν για την επιστημονική γνώση που έχει κατακτηθεί σήμερα περί σεξουαλικού προσανατολισμού, του όποιου προσανατολισμού που καθορίζεται προγεννητικά δίχως να το συνειδητοποιεί ο άνθρωπος. Έρχεται και σε βρίσκει. Δεν ευθύνεσαι εσύ για αυτό. Γεννιέσαι. Και ούτε υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει πως το περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει περιοριστικά στον προσανατολισμό. Ακριβώς, για αυτό δεν είναι υπεύθυνος ο γονιός για τον ερωτισμό του παιδιού του.

Και, κυρίως, τα λόγια που ακούμε είναι ηθικιστικά, λόγια που θέλουν να χειραγωγήσουν μάζες. Ένα δαιμονικό κήρυγμα άσχετο από θεολογία, γιατί θέλει να βλάψει τους συνανθρώπους, ένας λόγος εξοργιστικός στους αντίποδες του πολιτισμού, λόγος ο οποίος παραπέμπει στο ναζισμό, αφού υποστηρίζει τις διώξεις και τον θάνατο του διαφορετικού για την επικράτηση της δήθεν καθαρότητας. Όπως συμβαίνει σε κοινωνίες που θέλουν να ελέγξουν και να εξαφανίσουν τους ομοφυλόφιλους.

Από την άλλη πλευρά παρόμοιες πρακτικές δίνουν επιχειρήματα για μία ρητορική αντιεκκλησιαστική, μια ιδεολογία που γενικεύει και ισοπεδώνει τον κλήρο, διασύροντας την ελλαδική Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη θρησκευτική αδιαφορία.

Και όλα αυτά είναι τραγικά γιατί μιλάμε για τη σεξουαλικότητα που είναι δώρο θεού. Όπως δώρο είναι το χρώμα των μαλλιών και των ματιών μας, όπως όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά που μας προσφέρονται και δεν επιλέγονται. Όπως εν τέλει να είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Η επιλογή είναι μόνο στη σχέση που αναπτύσσει ο εαυτός με τον ερωτικό προσανατολισμό: πώς ζω με αυτό που μου συμβαίνει; το αποδέχομαι; το φανερώνω ή το κρύβω; χαίρομαι για αυτό ή το εσωτερικεύω και ζω ένα δράμα;

Ήδη, θαραλλέοι και έγκυροι θεολόγοι, έχουν πάρει θέση για το ζήτημα αυτό, και αναφέρω ιδιαίτερα τον εξαίρετο Θανάση Παπαθανασίου. Ο λόγος του νηφάλιος, αγαπητικός και επί της ουσίας, ξεκαθαρίζει «Είναι υποχρέωση των Χριστιανών να δηλώνουν καθαρά ότι η στάση του κ. Λενή προσβάλλει βάναυσα τη χριστιανική τους πίστη. Και είναι σπουδαίο το γεγονός ότι πράγματι πολλοί ήδη δηλώνουν την αγανάκτησή τους. Και είναι υποχρέωση της διοικούσας εκκλησίας να επιληφθεί, διότι αυτό που στασιάζεται εδώ είναι ακριβώς το Ευαγγέλιο του Χριστού.»

Άραγε, πόσοι από τη (διοικούσα) Εκκλησία θα καταδικάσουν αυτό το χυδαίο και εμετικό κήρυγμα μίσους και φανατισμού;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s