ΚΙΒΩΤΟΣ ΨΥΧΩΝ

 

 

 

IMG_5956

Μαζί με τον συνονόματο Ιωσήφ τον τεχνικό της γιορτής, τη Μανίνα, την Ιωάννα και τη Μαριαλένα μετά το τέλος της παράστασης.

Στην Κιβωτό των ψυχών. 23 Μαρτίου. Παιδιά όλων των ηλικιών, χαμογελαστά και χαρούμενα, ήρεμα με μάτια τεράστια να γνωρίσουν τον κόσμο. Ατμόσφαιρα συγκινησιακή, με τον πατέρα Αντώνιο, την ψυχή αυτής της μοναδικής οικογένειας, στην πρώτη σειρά. Μια πολύχρωμη κοινότητα. Και μια ξεχωριστή οικογένεια για τα ελληνικά δεδομένα.

Όπως μάς πληροφορεί στη σελίδα της η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.

Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας. Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Τα παιδιά ζουν σε μεγάλα σπίτια με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητα τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.

IMG_5949

Ο Απόστολος Μακρής, ο στυλοβάτης της Κιβωτού, με τις φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Μαρία Ελένη Διακοπούλου, Ιωάννα Αγγελάκη και Μαριαλένα Γράβαρη.

Και τώρα, είμαι στη γιορτή τους. Αφορμή τρεις φοιτήτριες που θέλησαν να υποστηρίξουν τη θεατρική ομάδα της Κιβωτού. Η Ιωάννα, η Μανίνα, η Μαριαλένα. Τα κατάφεραν μια χαρά! Συντόνισαν με επιτυχία μια πολυπληθή ομάδα παιδιών που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου. Και το κοινό καταχειροκρότησε.

IMG_5937

Απαγγελία από τα νήπια.

Κάθομαι προς τα πίσω για να έχω θέα τριγύρω. Βλέπω παιδιά όλων των ηλικιών. Νήπια, μαθητές από το δημοτικό, το γυμνάσιο, και το λύκειο. Μαλλιά καρφάκια και κοντοκουρεμένα. Παιδιά συνεσταλμένα, παιδιά ζωηρά, πειραχτήρια ή ντροπαλά. Όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Κάθονται όλα μαζί, με τα σώματά τους κολλημένα. Είναι μια οικογένεια ενωμένη.

Η γιορτή τα έχει όλα: χορωδία, θεατρική ομάδα, απαγγελίες, τραγούδια, πολυμέσα, συνοδεία πιάνου. Ψάλλουν το κοντάκιο του Ευαγγελισμού, τραγουδούν τα «Κλεφτόπουλα», χορεύουν καλαματιανό, παρουσιάζουν με διαφάνεις εργασίες για το 1821. Στο τραγούδι «Νάτανε το ᾽21» γίνεται χαμός. Ξαφνιάζομαι. Το ξέρουν όλα τα παιδιά και το σιγοτραγουδούν! Μαζί κι εγώ. Η γιορτή κυλάει. Τρακ, ενθουσιασμός, χαμόγελα, χειροκροτήματα. Ο εθνικός ύμνος σημαίνει το τέλος.

Η εκδήλωση είχε το άρωμα της αγνότητας των σχολικών γιορτών που έχω ζήσει σαν παιδί. Τότε που δεν υπήρχε ούτε υπερικριτική των δρωμένων ούτε βαρεμάρα. Τότε που αυτές οι σχολικές συνάξεις σήμαιναν κάτι ουσιαστικό. Για όλα τα παιδιά. Και τους πατριώτες δασκάλους. Και εδώ βλέπεις ότι κάτι συμβαίνει. Μια διάχυτη ευεξία που είναι ψηλαφητή στις όψεις και αναγνωρίσιμη στη γλώσσα του σώματος.

IMG_5942

Επίλογος του εορτασμοὐ απο τον πατέρα Αντώνιο, τον ιδρυτή της Κιβωτού που εμπνέει και καθοδηγεί. Μορφή που θυμίζει αθλητή, με βλέμμα ίσιο, στάθηκε στη μέση και μίλησε για άγνωστες πλευρές των ηρώων της ελληνικής επανάστασης. Όλοι κρέμονται από τα χείλη του. Ο ίδιος επαναλαμβάνει συχνά την προσφώνησή του: «Παιδιά». Τα παιδιά είναι στο επίκεντρο. Πάντοτε. Με τις μικρές ιστορίες που αφηγείται μυεί στους πρωταγωνιστές του 1821.

Έφυγα με μία σκέψη. Η Κιβωτός του Κόσμου κάνει έργο. Στηρίζει με ποικίλους τρόπους γύρω στα 400 παιδιά έως και την ενηλικίωσή τους. Ακόμη και μετά την ενηλικίωση. Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει και να εκφράσει την αλληλεγγύη του υπάρχει εκεί χώρος που εχει ανάγκες.

IMG_5944

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s