ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΨΗΛΑ

IMG_2703

Αντικρίζεις θαύματα. Στην καρδιά της Ελλάδας στην Ομόνοια, λίγα μέτρα πιο κάτω από την πλατεία, ο περίφημος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου που είχε μετατραπεί σε ένα θλιβερό εργοτάξιο μετά από τον σεισμό του 1999, επιτέλους πετάει τα ράκη του και αποκαλύπτει τη λαμπρή του όψη με τα μάρμαρα να μαρτυρούν τον πλούτο που δαπανήθηκε. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Καυταντζόγλου και ολοκληρώθηκε το 1893 και μέχρι λίγα χρόνια πριν έδειχνε να έχει εγκαταλειφθεί. Τελικά, οι εργασίες προχωρούσαν και τώρα μπορείς να δεις το κτήριο να στέκεται περήφανα απέναντι στο συνομήλικό του Εθνικό Θέατρο.

IMG_2440

Ανηφορίζοντας προς το Μοναστηράκι, διαβαίνοντας την Αιόλου, γύρω στη μέση του δρόμου, ο ναός της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας, ένα ελληνοβυζαντινό κτίσμα σε σχέδια του Δημήτρη Ζέζου που ολοκλήρωσε και παρέδωσε ο Τσίλερ, ίδιας ηλικίας με τον Άγιο Κωνσταντίνο λάμπει μετά τη συντήρησή του. Αστράφτει ακόμη και ο σταυρός του τρούλου. Στέκομαι στο εκκλησάκι στο πλάι του ναού με το αρχαίο πηγάδι και τις πεζούλες που καλούν τους περαστικούς για ανάπαυση. Και περισυλλογή.

Λίγο πιο πάνω η εξαίσια βυζαντινή Καπνικαρέα. Είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Μαρίας και είναι απόδειξη της ζωής της Αθήνας του 11ου αιώνα. Γλύτωσε, σχεδόν από τύχη, από την καταστροφή των Βαυαρών που αφάνισαν πολλά βυζαντινά μνημεία της πόλης. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα, ζήτησε ο κομψός ναός να μείνει στη θέση του. Και έτσι μπορούμε σε αυτή την όαση των ψυχών να ανάβουμε ένα κεράκι και να ηρεμούμε στο ημίφως, κάτω από το βλέμμα του Παντοκράτορα και των αγίων που έχει φιλοτεχνήσει το ιερό χέρι του Κόντογλου. Πριν τελειώσει το 2015 είδα επάνω στις σκαλωσιές τους συντηρητές να καθαρίζουν τις ναζαρηνές τοιχογραφίες του νάρθηκα. Ο ναός εσωτερικά αποκαθίσταται. Εξωτερικά, κεραμίδια και αρχαία μάρμαρα έχουν πάρει το χρώμα της Αθήνας, και γύρω από την αυλή της Καπνικαρέας, στο σταυροδρόμι της Ερμού, νέα παιδιά συνάζονται μέρα και νύχτα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s