ΙΝΔΙΚΤΙΩΝ. ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Εικόνα 11ου αιώνα με παραστάσεις των αγίων που εορτάζουν από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά.

Εικόνα 11ου αιώνα με 91 παραστάσεις των αγίων που εορτάζουν από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά. Η έμφαση είναι στο φριχτό τέλος των ιερών μαρτύρων οι οποίοι στέκονται αντιμέτωποι με τους βέβηλους εκτελεστές τους.

Αρχή της Ινδίκτου. Αρχή του νέου έτους για την Εκκλησία. Αλλά και για τους περισσότερους από εμάς. Για όσους επιστρέφουμε σε τάξεις, σχολεία, θρανία, έδρανα, κιμωλίες και οσμές τάξης. Και για όσους ζουν δεμένοι στη γη και παρατηρούν τη ζωή στη φύση, τη βλάστηση και την καρποφορία ο Σεπτέμβριος είναι η αφετηρία ενός μεγάλου κύκλου που σημαίνεται με τη σπορά. Για αυτό και η εορτή του Αγίου Μάμαντα, σήμερα 2 Σεπτεμβρίου, σε πολλούς τόπους έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο παιδομάρτυς Άγιος των ποιμένων, που κυνηγημένος κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο και τρεφόταν με γάλα ελάφων, είναι το κατ᾽ εξοχήν ιερό πρόσωπο που συνδέεται με τον αγιασμό της φύσης.

Ο Άγιος Μάμας. Ιερός Ναό Παναγίας Καθολικής, Πελένδρι, Κύπρος. 13ος αιώνας. Ο άγιος επάνω σε λέοντα κρατά ένα αρνάκι και ποιμενική ράβδο.

Ο Άγιος Μάμας. Ιερός Ναό Παναγίας Καθολικής, Πελένδρι, Κύπρος. 13ος αιώνας. Ο άγιος επάνω σε λέοντα κρατά ένα αρνάκι και ποιμενική ράβδο.

Έχει ενδιαφέρον πως η λέξη ινδικτιών που έχει την αφετηρία της στον Ιούλιο Καίσαρα (ίσως και παλαιότερα στην Αίγυπτο)  και σε ένα σύστημα φορολόγησης εισάγεται από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στον δυτικό κόσμο η 1 Σεπτεμβρίου 312 ως αρχή της πρώτης ινδικτιώνος και επισημοποιείται από τον Ιουστιανό. Στην ουσία από την 1η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε η αρχή του εκκλησιαστικού έτους και το ξεκίνημα ενός καταπληκτικού ετήσιου εορτολογικού κύκλου.

Ο αριθμός 15, όμως, κατά ορισμένους, παρέπεμπε και στις ηλικίες του ανθρώπου. Κάθε 15 χρόνια είναι ένας κύκλος ινδικτιώνος και μια ηλικία:

Εις τους δεκαπέντε χρόνους αρχίζει ο άνθρωπος να τριχιόνη.

Εις τους δις δεκαπέντε, λαμβάνει το τέλειον της ηλικίας.

Εις τους τρις δεκαπέντε, γίνεται ο άνθρωπος μεσοκαιρίτης.

Εις τους τετράκις δεκαπέντε, γίνεται ασπρογένης.

Εις τους πεντάκις δεκαπέντε, γίνεται ο άνθρωπος γέρων.

Και εις εξάκις δεκαπέντε, γίνεται ο άνθρωπος εσχατόγηρος.*

Όπως και νάχει ο χρόνος που βαραίνει τη ζωή και το πέρασμα των ηλικιών, και εννοώ με αυτή την παλαιά δοξολογία της νεότητας, ελαφραίνει σαν ιδέα όταν σκέπτομαι αυτό που μου είχε πει ο γέροντας Νικόδημος: κάθε μέρα στην Ορθοδοξία είναι ένα πανηγύρι!

*Μαυρικίου, Συναξαριστὴς τῶν δώδεκα μηνῶν τοῦ ἑνιαυτοῦ, τόμος Α´, Αθήνησι, 1868, σ. 2.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s