H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΩΣ PERFORMANCE»

Με τη συμμετοχή πολλών ακροατών πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου Το κήρυγμα ως perfomance. Η αρχική ιδέα ήταν να γίνει η εκδήλωση σε έναν ναό ή σε μια θεατρική σκηνή, αλλά τελικά επιλέχθηκε το βιβλιοπωλείο του Αρμού γιατί εκεί είναι το λίκνο του βιβλίου. Στο πατάρι του Αρμού συγκεντρώθηκαν πολλοί και τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Αγνώστους, φίλους και συναδέλφους, φοιτητές και παλαιούς συμφοιτητές. Και ευχαριστώ τους εκλεκτούς ομιλητές μας που φώτισαν πτυχές της εργασίας, κατέθεσαν γόνιμες σκέψεις και έθεσαν καίρια ερωτήματα για την τέχνη του κηρύγματος και τον ρόλο του ιεροκήρυκα στην επιτέλεση του θείου λόγου.

Για την παρουσίαση δίνω τον λόγο στον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, ο οποίος ήταν παρών και έχει περιγράψει στο ιστολόγιό του Ιδιωτική οδός το γεγονός:

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση έλαβε χώρα απόψε στο πατάρι των εκδόσεων Αρμός, στο κέντρο της Αθήνας.

Με αφορμή την έκδοση και κυκλοφορία του πρωτότυπου έργου του Καθηγητή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Βιβιλάκη “Το κήρυγμα ως performance. Εκκλησιαστική ρητορική και θεατρική τέχνη μετά το Βυζάντιο», έγινε η παρουσίαση της σχετικής μελέτης, η οποία καλύπτει ένα εμφανές κενό στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς έχει ως βασικό στόχο, “να αναδείξει τον δραματικό χαρακτήρα του κηρύγματος και να διευρύνει τον προβληματισμό γύρω από την παραστασιακή διάσταση που έχει, τεκμηριώνοντας ότι η γλώσσα του εκκλησιαστικού κηρύγματος μετά το Βυζάντιο και η σωματική κίνηση στην παρουσίασή του ήταν πάντοτε σε στενό σύνδεσμο και συναποτελούσαν ένα ενιαίο σύστημα που είχε την πρόθεση να απευθυνθεί κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή/θεατή/αναγνώστη”.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: 
Θανάσης Παπαθανασίου, Θεολόγος, διευθυντής του περιοδικού Σύναξη 
Ντένια Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Θεολόγος, Διδάσκουσα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Βάλτερ Πούχνερ, Θεατρολόγος, Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
π. Σταμάτης Σκλήρης, Ιατρός, ζωγράφος
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ηθοποιοί και δάσκαλοι υποκριτικής Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Μάρθα Φριντζήλα, οι οποίοι διάβασαν θαυμάσια αποσπάσματα από ομιλίες και άλλα κηρυγματικής υφής κείμενα της εποχής της Τουρκοκρατίας.
Ακολούθησε ζωηρή και λίαν ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ντένια Κυπρίου Αθανασοπούλου, Θανάσης Παπαθανασίου, ο συγγραφέας και ο Βάλτερ Πούχνερ.

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ντένια Κυπρίου Αθανασοπούλου, Θανάσης Παπαθανασίου, ο συγγραφέας και ο Βάλτερ Πούχνερ.

Πατέρας Σταμάτης Σκλήρης.

Πατέρας Σταμάτης Σκλήρης.

Βάλτερ Πούχνερ.

Βάλτερ Πούχνερ.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο Αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο θεολόγος και εκδότης Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο πανεπιστημιακός και ποιητής Νάσος Βαγενάς, ο πρωτοψάλτης και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας Λυκούργος Αγγελόπουλος, ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο συνθέτης Μηνάς Αλεξιάδης, ο θεολόγος Αλέξανδρος Καριώτογλου, η θεατρολόγος Ευανθία Στιβανάκη, εκπαιδευτικοί και φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών.
Στο σημαντικό αυτό πόνημα του Ιωσήφ Βιβιλάκη θα επανέλθουμε εκτενέστερα με άλλη ανάρτηση.
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος διάβασε αποσπάσματα από κηρύγματα και μαζί με τη Μάρθα Φριντζήλα με μια δραματική απαγγελία ερμήνευσαν το έργο του Δαπόντε για τον Ιωσήφ και την Αιγυπτία που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην έκδοση.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος διάβασε αποσπάσματα από κηρύγματα και μαζί με τη Μάρθα Φριντζήλα με μια δραματική απαγγελία ερμήνευσαν το έργο του Δαπόντε για τον Ιωσήφ και την Αιγυπτία που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην έκδοση.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2013/12/performance.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s